Witamina C liposomalna kontra wirus

Czwartek, 19 marzec 2020

Jest bardzo dobrym antyoksydantem, który skutecznie „wymiata” wolne rodniki, zmniejszając liczbę uszkodzeń na poziomie DNA, a także uszkodzeń białek i lipidów1,2,

Bierze udział w regeneracji witaminy E, wzmacniając tym samym efekt antyoksydacyjny.
Dzięki właściwościom przeciwutleniającym, chroni i wspomaga komórki układu odpornościowego (m.in.: komórki neutrofili, limfocytów, makrofagów) przed stresem oksydacyjnym, który jest znacznie zwiększony podczas infekcji w wyniku produkcji endogennych rodników²⁶.
Obniżony poziom witaminy C obserwuje się u pacjentów:
– z niedoborową, niewłaściwą dietą, ubogą w owoce i warzywa,
- hospitalizowanych
- w stanie krytycznym

Posiada właściwości obronne w stosunku do wielu substancji toksycznych, np. rakotwórczego działania N-nitrozwiązków2,12.

Stymuluje również syntezę noradrenaliny, L-karnityny sprzyjających utrzymaniu niskiego poziomu tkanki tłuszczowej. Z tego względu witamina C może być przydatna w regulowaniu masy ciała.2,20

Odgrywa znaczącą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, stymuluje proliferację limfocytów T w odpowiedzi na infekcje, wpływa na funkcje neutrofili. Dodatkowo wykazuje działanie antywirusowe i przeciwbakteryjne, zmniejsza nasilenie i czas trwania objawów przeziębienia15,19.

Witamina C, dzięki właściwościom antyoksydacyjnym odgrywa istotną rolę w profilaktyce rozwoju miażdżycy poprzez hamowanie oksydacji lipoprotein o małej gęstości (LDL, ang. Low-Density Lipoprotein), a także poprzez zmniejszanie przylegania leukocytów do endotelium ściany naczyń5,7.

Warto wiedzieć, że niewykorzystana przez organizm witamina C jest wydalana. Dlatego ważne jest, aby spożywać witaminę C regularnie w celu utrzymania jej na odpowiednim poziomie.

ul. Bohaterów Getta 2, Siedlce | Zobacz na mapie
Godziny otwarcia: pn – pt: 09.30 – 18.00 sob: 10.00 – 15.00